Wat valt er te beleven in de Auvergne?

De Auvergne is vooral bekend voor zijn fantastische natuur, met de indrukwekkende vulkanen van la Chaîne des Puys en de ietwat oudere en hogere bergen in het Centraal Massief. Ons huis bevindt zich in de Combrailles, een gebied ten westen van Clermont-Ferrand en gelegen tussen deze beide imponerende landschappen. Heuvelachtig en bezaaid met meren van allerlei formaat, doorkruist door de Sioule, en onbevlekt door industrie en zwaar verkeer, is het een oase van rust en nodigt het uit tot genieten, genieten, genieten...

We presenteren jullie met veel liefde een greep uit de activiteiten die je van hieruit kunt meemaken!

Ter plaatse vindt u ook steeds uitgebreide documentatie over de streek, wandel-en fietskaarten, folders en de weekagenda, een overzicht over de activiteiten, geleide wandelingen, concerten, marktjes etc in de streek.

Natuurschoon

vulkaan Puy Dôme chaine des puys
Puy de Dôme

Puy de Dôme:

Wie Auvergne zegt, zegt Puy de Dôme: de bekendste vulkaan van Frankrijk torent met zijn 1465m hoog boven zijn andere kleine vulkaanbroertjes van de Chaîne des Puys uit. De ruïnes van een tempel gewijd aan Mercurius en het allereerste Franse meteorologisch bergstation maken de niet al te lange, doch pittige klim de moeite waard! Vanaf eind mei 2012 hoeven we ons niet meer uit te sloven: een gloednieuw bergtreintje brengt ons veilig naar de top, onderwijl genietend van de mooie vergezichten.

kratermeer, zwemmen, lianen
Gour de Tazenat

Gour de Tazenat:

Wie droomt al eens niet om in een vulkaankrater te zwemmen? De Gour de Tazenat, een perfect rond, diep kratermeer, met het helderste water (maar wel lekker fris) biedt plezier aan jong en oud: er zijn een paar kleine strandjes, maar ook rotsen van waarop veel gesprongen word, en ook tarzan schijnt zich daar perfect te vermaken. Een mooie wandeling rond dit meer levert imposante zichten op de overige vulkanen op.

Gorges Sioule, méandre Queuille, kajakken, riviervissen
Gorges de Sioule, Méandre de Queuille

Sioule:

De Gorges de la Sioule en de Méandre de Queuille zijn perfecte voorbeelden van de uitzonderlijke kracht van water: imposant om te aanschouwen!

wijngaarden, wijn, Saint Pourçain
Wijngaarden van Saint Pourçain sur Sioule

Saint-Pourçain-sur-Sioule:

De wijngaarden rond Saint-Pourçain-sur-Sioule behoren tot de oudste van Frankrijk en werden reeds door koning Louis IX sterk geapprecieerd. Een kleine “appellation” maar zeker voor wijnliefhebbers een ommetoer waard!

Familie-uitjes

Vulcania, themapark, attracties, speelplein,
Vulcania, attractiepark voor groot en klein

In Vulcania , een attractie- en recreatiepark met als thema de vulkanen, kan men gerust een ganse dag vertoeven. Zowel de leergierigen als de speelse kinderen én volwassenen komen hier aan hun trekken. Niet voor bangerds!

openluchtvulkaan, in de krater, steengroeve
Volcan de Lemptegy

Le Volcan de Lemptégy : in Le Volcan de Lemptégy, wordt een echte vulkaankrater voor u blootgelegd. Hier kom je te weten hoe vulkanen werken en kan je het ook allemaal met eigen ogen zien. In de zomermaanden wordt eens per week ook een avondvoorstelling voorzien, een licht- en klankspektakel, afgesloten met een prachtig vuurwerk.

steengroeve, Volvic gesteente, water
Maison de la Pierre, Volvic

La Maison de la Pierre: Daal af in de Grotte de la Maison de la Pierre, waaruit een deel van de stenen van de grote kathedraal in Clermont-Ferrand gewonnen werd, en leer alles over het harde leven in een steengroeve rond 1900.

Sportieve dagen

sport op en rond vulkanen, meer, fietsen, randonnée
Wandelen en fietsen tussen meren en vulkanen

Wandelen en fietsen:

Vanuit Troissagnes en Charensat vertrekken verscheidene wandel- en fietsroutes, waaronder de GR41. Deze laatste passeert letterlijk aan onze voordeur en biedt dus de mogelijkheid voor de wandelaars om bij ons een rustetappe in te lassen. Wat is er nu heerlijker dan met het gezin door de bossen naar het meer Chancelade te wandelen, en met een volledig verzorgde picknick, te genieten van een namiddag aan het water: pootjebaden, zwemmen, kajakken...?

Wij beschikken over een uitgebreide collectie van wandelgidsen in en rond de Combrailles, en beschikken over geplastificeerde, gedetailleerde wandel- en fietskaarten met nederlandse wegbeschrijving! Elk type wandelaar komt hier aan zijn trekken dankzij speciale kidswandelingen, ontdekkingstochten van het patrimonium, tot sightseeing op de toppen van de vulkanen...

vissen, karpers,
l'étang de Chancelade

Vissen:

In Charensat komen vissers bijzonder aan hun trekken, gezien de aanwezigheid van maar liefst 3 meren: la Gorce, Lac des Persats, en het étang de Chancelade. Twee van deze meren liggen op wandelafstand van uw logement. Wij beschikken over een professionele visserskaart, die wij gratis ter beschikking stellen van onze gasten! Geen gedoe met zoeken naar een kaart, maar onmiddellijk genieten van uw hobby... Een apart lokaal, met frigo voor het aas en de eventuele vangst, staat ter beschikking voor stockage van het vissersmateriaal. Indien gewenst kunnen wij ook een geaggregeerde gids voor u contacteren, die u de fijne kneepjes van de Auvergnatse visvangst bijbrengt.

kayak, meer, zwemmen, strandjes
kajakken op het étang

Watersporten:

Op de Sioule kan je kajakken en aan de Pont du Bouchet de wat avontuurlijkere watersporten beoefenen: waterski, jetski, paddleboard

boomklimmen, acrobranche, avontuur, plezier
accrobranche tussen de vulkanen

Accrobranche:

Toegegeven, we dromen er allemaal wel eens van, om als een aap in de bomen te hangen. Wel, dat kan! Kleine aapjes en grote apen hebben elk hun eigen parcours en genieten vanop de toppen van de bomen van fantastische vergezichten, ... in zover ze nog durven kijken natuurlijk!

Patrimonium

kerk, 11de eeuw, romaanse stijl
Kerkje in Biollet

Middeleeuws kerkje in Biollet:

In Biollet, een dorpje op 4 km, staat een mooi kerkje uit de XIde eeuw. Zeker een bezoekje waard tijdens een wandeling.

Viaduc, treinbrug, geocaching
Viaduc des Fades

Viaduc des Fades:

De Viaduc des Fades, een treinbrug over de Sioule uit het begin van de 20ste eeuw, duidelijk geïnspireerd op het werk van Eiffel.

kasteel, spelen, zoektocht, verkleden
Chateau de Chazeron

Château de Chazeron:

In het kasteel van Chazeron kunnen kids, gekostumeerd en vol overgave, deelnemen aan het typische kasteelleven van de 13de eeuw en een ware schattenjacht meemaken!

kasteel Murol, animaties, havikken, toernooi, ridders en prinsessen
Chateau de Murol

Château de Murol:

Het kasteel van Murol wordt geleid door een theaterbende die een geanimeerde visite van het kasteel verzorgt, compleet met boogschietdemonstraties en een heus middeleeuws toernooi om de hand van een "dame". Ludiek, interactief en heel origineel!

bewoond kasteel, rondleiding, verhalen
Chateau Dauphin

Château Dauphin in Pontgibaud:

Le Château Dauphin in Pontgibaud is dan weer een pareltje uit de 12de eeuw, volledig onderhouden en nog steeds bewoond door een echte baron en baronnes. Elke dag zijn er rondleidingen, en eens per week is er de mogelijkheid deel te nemen aan een uitgebreidere avondlijke rondleiding met animaties, sprookjes en fakkels! Een echte aanrader!

archeologisch museum, vondsten, Combrailles
Maison archeologique

Maison archéologique des Combrailles:

Wie meer wil weten over de eerdere geschiedenis in de streek, kan zijn hartje ophalen in het Maison archéologique des Combrailles, in Pontaumur. Tegelijkertijd kan men in dit stadje de kerk bezoeken, met een replica van een heus Bach-orgel.

revolutie, scenografie, animaties, tuinen
Manoir de Veygoux

Manoir de Veygoux:

In het Manoir de Veygoux leren we meer over de periode van de Franse revolutie. Op moderne, ludieke wijze ingekleed, met mooie buitenruimtes, een winkeltje en picknickplaatsjes in de grote, mooie tuin.

marktjes, museum, middeleeuws stadje
Charroux, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk

Charroux:

Een bezoek aan het middeleeuws dorpje Charroux, geklasseerd als "un des plus beaux villages de la France" is verraderlijk: spendeer er teveel tijd, en je verliest alle tijdsbesef.

thermen, kuren, skigebied
Thermen in Le Mont Dore

Thermen in Le Mont Dore:

De thermische baden van Le Mont Dore, gereputeerd voor thermale kuren, zijn werkelijk prachtig, en zeker een rondleiding waard.

volvic gesteente, kathedraal, zwarte kathedraal
de kathedraal van Clermont Ferrand

Clermont-Ferrand:

Natuurlijk mogen we Clermont-Ferrand, de regionale hoofdstad van de Auvergne, niet vergeten, met z'n gezellig oud stadscentrum en zijn imposante "zwarte" kathedraal. Tegenover de kathedraal vind je in het office de tourisme stadskaarten met 3 verschillende, thematische stadswandelingen.